Završen Konkurs za mentorine

Održan prvi susret mentorki i mentorina u okviru Mentorskog programa žena sa invaliditetom

Nakon što su 1. marta odabrane mentorine u okviru Mentorskog projekta za žene sa invaliditetom, u subotu 9. marta u Hotelu Tulip Inn održan je prvi susret mentorki i mentorina koje će učestvovati u projektu koji u Srbiji prvi put sprovode udruženja FemPlatz i Ženska mirovna grupa iz Pančeva, uz podršku UN Women u Srbiji, a u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom.

Tom prilikom, predstavljene su osnove programa za mentorski rad, i održane su projekcije filmova koje je za ovu priliku odabrala jedna od mentorki Milesa Milinković, direktorka međunarodnog filmskog festivala Uhvati film. Takođe, održana je kratka radionica o pravima žena sa invaliditetom, nakon čega je usledilo druženje mentorki i mentorina.

Biljana Janjić ispred projektnog tima poželela je dobrodošlicu mentorinama istakavši značaj i uzbuđenje povodom ovog programa:

”Hvala vam svima što ste ste učestvovali na konkursu za mentorine i što ste danas ovde sa nama. U ime našeg tima moram priznati da smo sve veoma uzbuđene zbog ovog projekta na kom smo radile prethodnih šest meseci i tom prilikom pripremale programe, radile sa mentorkama, i osmišljavanje kako će sve ovo izgledati. Konačno je posle šest meseci došao taj dan da se upoznamo i da počnemo da radimo.”

Na Konkursu je odabrano deset mentorina iz Beograda, Veternika, Novog Sada, Futoga i Borče. One će u sledeća četiri meseca raditi individualno sa mentorkama na pravljenju ličnog plana, postavljanju ciljeva i osmišljavanju podrške potrebne za postizanje ciljeva. Od mentorki će dobiti podršku, informacije, znanje, osnaživanje za ostvarivanje svojih prava i aktivno učešće u pitanjima koja se tiču njihovog života.

Jedna od odabranih mentorina izjavila je da veruje da će joj rad sa mentorkom pomoći da započne život u kome je invaliditet neće ograničavati da živi kao svi drugi ljudi:

“Želela bih da pronađem svoje mesto u svetu i da počnem da živim život kakav ću voleti. Želim da naučim da se osećam prijatno u vezi sa sobom u svetu i zemlji gde se ne prihvata različitost.“

Mentorski program za žene sa invaliditetom trajaće do juna 2019. godine sa ciljem da obezbedi platformu za jačanje glasa, učešća i autonomije žena sa invaliditetom za odlučivanje u svim oblastima.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s