Ljubica Čavić

Živi u Novom Sadu i aktivistkinja je organizacije Ženska mirovna grupa (ŽMIG). Voli da ide na radionice i da stiče što više znanja, upoznaje ljude koji su drugačiji od nje.

ljubica cavic“Zovem se Ljubica Čavić. Od svog rođenja pa donedavno živela sam u različitim institucijama. U nekima od njih mi je bilo bolje, u nekima lošije, ali sam sebe bodrila rečima da je “takav život” kako ne bih odustala od sna – da više ne živim u instituciji. Do 2013. godine živela sam u domu u Veterniku, i tada sam imala priliku da putujem i idem na more sa ostalom decom i mladima. To mi se dopadalo. Nakon toga, prešla sam u dom u Pančevu gde sam bila smeštena sa starijim ljudima od kojih sam mogla dosta da naučim. Dok sam živela u domu u Pančevu bila sam uključena u omladinski program organizacije ŽMIG gde sam pohađala različite radionice i upoznavala ljude van doma, a to druženje i učenje činilo me je srećnom.

Skoro mi se ostvario san i sada živim u kućnoj zajednici. Živeći u domu naučila sam mnogo. Sad znam kako da se snađem u tom okruženju kao mlada devojka, kako da se uključim u aktivnosti van doma, kako da se povežem sa drugim ljudima koji mogu da me podrže i učine moj život boljim ili mi pomognu prilikom izlaska iz doma. Smatram da je to iskustvo koje mogu da podelim i sa drugim ženama i devojkama. Međutim, dom me nije svemu naučio, pa je i meni potrebna podrška za prilagođavanje na život van institucije i razgovori na različite teme koje ova velika promena nosi. O tome bih volela da razgovaram sa drugim ženama i devojkama i da sa njima podelim iskustva o snalaženju u novim situacijama”.

pvc nalepnica-1