Milesa Milinković

Diplomirana pedagoškinja, direktorka međunarodnog Filmskog festivala Uhvati film na temu invalidnosti, predsednica Kreativno afirmativne organizacije Parnas, nekadašnja predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom Rediteljka filmova Između redova (2012) i Trenutak radosti (2013), autorka brojnih radova na temu feminizma.

milesa milinkovic“Rođena Užičanka, po sopstvenoj odluci Novosađanka. Završila sam pedagogiju i master rodne studije, (pauziram doktorske rodne studije). Tokom osnovnih studija najpre deo tima a danas sam direktorka Filmskog festivala Uhvati film.  Autorka sam i dva filma o ženama sa invaliditetom. Nakon što sam razbila sopstvenu predrasudu da zbog invaliditeta ne mogu plesati orijentalni ples koji oduvek volim, sa instruktorkom sam kreirala video priručnik “Orijentalni ples za žene sa invaliditetom”.  Na masteru sam otkrila i zaljubila se u Feminističku teoriju invalidnosti jer potvrđuje moja razmišljanja, zaključke i sopstveno iskustvo na akademskom nivou, istovremeno produbljujući uvide o kompleksnosti identiteta i diskriminacije žena sa invaliditetom. Predsednica sam Kreativno afirmativne organizacije Parnas, članica raznih timova ta unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. (Moj životni moto je Gandijeva “Budi promena koju želiš da vidiš u svetu”). Osim proaktivizma, važni su mi lični razvoj, nezavisnost i ravnoteža (unutarnji mir). Svesna koliko su osnaživanje i podrška važni, onima koji su u nekom trenutku meni bili podrška, neko ko veruje u mene, deli znanje i prilike za rast zahvaljujem se tako što sam drugima pokretač, oslonac i mentorka.

Sa mentorinom ću rado podeliti znanje iz oblasti: komunikacijskih veština, invalidnosti i ljudskih prava uopšte, rodne ravnopravnosti, pisanja i upravljanja projektima, veb dizajna, filmske umetnosti, organizacije događaja/festivala. Ne libim se da podelim lično iskustvo, lekcije koje sam na učila iz sopstvenih padova, problema, predrasuda, ako ocenim da će mentorini biti na korist a ni da učim i rastem upravo iz ovog procesa”.

pvc nalepnica-1